Höga triglycerider – orsaker, symptom, kost och tips

blodtestet

Tillsammans med högt kolesterol och högt blodtryck, är höga halter av triglycerider i blodet en viktig orsak till hjärtsjukdomar. Triglycerider är fett som skapas av kroppen när du konsumerar mer kalorier än du förbrukar. De får in i blodomloppet och används för att transportera strömmen till hela kroppen. Men när nivåerna är mycket höga, kan de orsaka arteriella och hjärtsjukdomar.

När vi äter, omvandlar kroppen kalorier du inte behöver använda tiden triglycerider som är i blodet på plats för att fördela energi till alla celler. När kroppen behöver energi är detta fett används.

Triglyceridmolekylen av glycerol är en kemisk form som innehåller tre fettsyror. Dessa molekyler bryts i tunntarmen och sedan omgrupperats att cirkulera i blodet.

När personen äter ständigt fler kalorier än nödvändigt, främst genom kolhydrater, triglycerider ökar nivå. Detta kan orsaka ansamling av fett plack i artärerna som kan leda till en hjärtattack, stroke och perifer artärsjukdom, och lever doeça och pankreatit.

Vad som anses normalt?

Samma blodprov som identifierar kolesterolnivåer kommer att informera nivån av triglycerider i blodet. Mindre än 150 mg / dl anses normalt, upp till 199 mg / dl anses vara måttlig-hög, upp till 499 mg / dl anses vara högt och över 500 mg / dl är mycket hög.

Triglyceridnivån rekommenderas av American Heart Association (AHA) som "optimala" är 100 mg / dl (1,1 mmol / l) eller mindre. Enligt institutet, förbättrar denna nivå hjärthälsa. Däremot AHA rekommenderar inte att använda medicinering för att uppnå detta mål, endast passar den livsstil, äta bättre och göra regelbunden motion.

Som åt efter nivån av triglycerider ökar, är det nödvändigt att fasta före testning. Helst är denna granskning görs regelbundet, även hos unga och smala människor.

Vad triglycerider och kolesterol har att göra?

Kolesterol och triglycerider identifieras i samma undersökning för båda är lipider som cirkulerar i blodet och testet gjort är faktiskt en lipidprofil.

Medan triglycerider är ansvariga för att lagra energi som inte används av glaset, kolesterol används för att bygga celler och hormoner. Eftersom ingen av de två substanserna lösta i blodet, är de laddas in i blodomloppet genom proteiner.

Båda är nödvändiga för driften av kroppen, men kan orsaka allvarliga problem när de finns i överskott.

höga triglycerider

Experter tror att höga nivåer av triglycerider i blodet ökar risken för hjärtsjukdom, multiplicera de problem som orsakas av hög kolesterolnivå, högt blodtryck och diabetes. Triglycerider hjälpa till att blockera artärerna och orsaka problem såsom hjärtinfarkt och stroke.

Studier visar att kvinnor påverkas mer av höga triglycerider än män, men båda bör ta hand indikatorer.

En hög triglycerid nivå kan vara tecken på diabetes 2 okontrollerad, leversjukdom och njure eller en sällsynt genetisk sjukdom som påverkar hur kroppen omvandlar fett till energi.

De höga triglycerider är också associerade med metabolt syndrom, vilket ökar risken för att utveckla diabetes, hjärtinfarkt och hjärtsjukdomar. En person har metabolt syndrom när den har åtminstone tre av dessa faktorer: överskott bukfett, högt blodtryck, höga glukosnivån i blodet, lite goda kolesterolet (HDL) och höga nivåer av triglycerider. Så om du har ett överskott triglycerider, håll ögonen öppna.

symptom

En hög nivå av triglycerider i blodet har inga symptom. Som inte screenas regelbundet kan det hända att en hög nivå endast efter att ha lidit en hjärthändelse.

Endast de som har överskott triglycerider på grund av en genetisk sjukdom kan ha synliga symptom: den xanthomas - gula och röda fläckar på huden som är fettdepåer. I sällsynta fall kan höga triglycerider leda till pankreatit.

orsaker

Överskott triglycerider kan orsakas av faktorer såsom okontrollerad typ 2-diabetes, genetisk sjukdom, hypotyreos, njursjukdom, fetma, överdriven alkoholkonsumtion och ohälsosamma dieter.

När motiveras av livsmedel, är problemet att personen äter mer kalorier än du behöver, vilket gör att kroppen att lagra överskottet. Förutom mängden kalorier, vilken typ av mat materia.

Dessutom kan vissa läkemedel som tamoxifen, steroider, betablockerare, diuretika, östrogen och p-piller också vara en orsak.

Hur man kan minska den höga triglycerider

Nedan ser du ett antal tips som påverkar kroppens triglycerider nivå:

äta bättre

Den viktigaste faktorn är att balansera din mat så att du inte förbrukar mer kalorier än du förbrukar. Dock minska förbrukningen av vissa livsmedel och öka andra är nyckeln till att minska mängden av ämnet i blodet. Kolla in några tips:

- Minska konsumtionen av mättat fett och trans

När du handlar, kontrollera näringsinformation av maten om de inte har stora mängder av dessa fetter. Om så är fallet, undvika.

- äta mindre kolhydrater och sockerarter

Minska mängden sockerhaltiga livsmedel och beredda med vitt mjöl i kosten. De får fett, erbjuder mycket få näringsämnen och öka mängden triglycerider i blodet.

- dryck alkohol måttligt

Alkoholen kan också öka nivån av triglycerider till levern för att producera flera fettsyror. Men om de konsumeras med måtta (en drink portion per dag) kan bidra till att balansera nivån av triglycerider och öka det goda kolesterolet nivå.

- Investera i hälsosamma fetter

Fett är viktigt för kroppen. Sökkällor monossaturada fett och fleromättade som finns i olivolja, jordnöt, solros, majs, avokado, mandel, frön såsom pumpa och sesamolja och fisk rik på omega-3

- äta mer fibrer

Fiber hjälper till att sänka nivån av triglycerider och kolesterol naturligt. De bromsa matsmältningen, hjälper kroppen tur mat till energi i stället för fett och minska absorptionen av mättade fetter.

- Se upp av fruktos

Stora mängder fruktos kan öka triglyceridnivåer till ohälsosamma nivåer. Studier visade att deltagare som konsumerade stora mängder av koncentrerad fruktos hade en ökad triglycerider nivå. Det är dock inte nödvändigt för att undvika frukter. Även fruktos är den viktigaste socker i frukt, är det en måttlig och hälsosam mängd. Och fiber finns i frukt hjälpa till att sänka höga triglycerider. Industri sockerhaltiga produkter är att de är de största bovarna fruktos, såsom sirap och majssirap.

Gör motion och gå ner i vikt

För att sänka nivån av triglycerider, måste du sluta konsumera mer kalorier än du förbrukar. Det finns flera tips för att göra detta, bland annat att öka mängden du spenderar genom motion. Bara 30 minuters motion fyra gånger i veckan kan sänka nivån av triglycerider och öka mängden goda kolesterolet.

Vidare visar studier att förlora mellan 5% och 10 vikt% kan minska överskjutande triglycerider signifikant. Håll ögonen öppna: bukfett är också förknippat med höga halter av subtância.

sluta röka

Om du har högt kolesterolvärde, höga triglycerider eller högt blodtryck, kommer rökare ökar risken för hjärtsjukdom. Röka cigaretter orsakar inflammation i hela kroppen, som kan bidra till åderförkalkning, blodpropp och risken för hjärtinfarkt. Rökning förvärrar varje dag alla hälsoindikatorer hjärta.

droger

Om även med mudaça livsstil dina triglycerider fortsatt hög, kan det vara lämpligt att använda läkemedel. De åtgärder bör alltid förskrivas av läkare, som också kommer att analysera dina kolesterolnivåer.

De vanligaste läkemedel är:

statiner: Används av dem som lider av låga nivåer av det goda kolesterolet (HDL), hög nivå av det onda kolesterolet (LDL) och höga triglycerider. Läkaren kan också indikera en kombination av åtgärder. Men se upp för muskelvärk, illamående, diarré eller constripação - om du upplever något av dessa symtom, kontakta din läkare.

fibrater: De används för att minska triglycerider. De fungerar bäst i människor som har nivåer över 500 mg / dL. Det måste dock användas med försiktighet av dem som också använder statiner. Innan behandlingen påbörjas, se till att din lever och njurar fungerar bra. Kombinationen av de båda läkemedlen, särskilt när dessa organ inte är bra, kan orsaka problem som kallas rabdomyolys kan leda till njursvikt.

Omega-3 tillägg: Vem behöver lägre triglycerider behöver konsumera tillräckligt med omega-3. Det kan dock vara svårt att få önskad mängd omega-3 av diet. Därför kan läkaren indikera ett tillägg. Var försiktig när du tar denna typ av medicin på egen hand, eftersom det kan påverka effekten av andra läkemedel.

Ytterligare referenser:

  1. Miller, Michael, et al. "triglycerider och hjärt-kärlsjukdom ett vetenskapligt uttalande från American Heart Association." Circulation 123,20 (2011): 2292-2333.
  2. Skulas-ray, Ann C, et al. "Dos-responseffekter av omega-3-fettsyror på triglycerider, inflammation och endotelfunktion hos friska personer med måttlig hypertriglyceridemi." American Journal of Clinical Nutrition 93,2 (2011): 243-252.
  3. Stanhope, Kimber L., et al. "Konsumtionen av fruktos och hög majssirap Öka postprandiala triglycerider, LDL-kolesterol och apolipoprotein-B hos unga män och kvinnor." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 96,10 (2011): E1596-E1605.
  4. David Wang, D., et al. "Effekt av fruktos på postprandiala triglycerider: En systematisk genomgång och metaanalys av kontrollerade utfodringsförsök." Atherosclerosis 232,1 (2014): 125-133. site:
  5. Wierzbicki, Anthony S., et al. "Triglycerider:. Fallet för behandling" Current Opinion in Cardiology 27,4 (2012): 398-404.
  6. Collins, M. W., et al. "Föreningen mellan triglycerid och hög densitet lipoprotein kolesterol Efter fibrat terapi förändring." Diabetes & Metabola syndromet: Clinical Research & Recensioner (2014).

Du har hittat nivån på höga triglycerider i din examen? Läkaren har vissa kost livsmedel och specifika övningar för fallet? Kommentera nedan!