Puute D-vitamiini – oireet, syyt ja lähteet ja vinkkejä

auringolle altistuminen

D-vitamiini on välttämätön ylläpitämiseksi homeostaasiin organismin toimia eri tavoin valvoa kalsiumia veren ja luita. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että suositeltu päiväannos voi olla paljon suurempi kuin arvo, joka tähän asti on laajalti käytetty.

D-vitamiini kuuluu ryhmään rasvaliukoisten vitamiinien ja kolesteroli on peräisin. On olemassa kaksi erilaista luonnossa, kolekalsiferoli tai D2-vitamiini, joka on eläinperäiset ja ergokalsiferoli tai D3-vitamiini, joka on peräisin kasvin lähteistä. Ihmiskehossa, jotka molemmat metaboloituvat maksassa ja munuaisissa kalsitrioli, joka on sen aktiivisessa muodossa.

Mikä on D-vitamiinia?

D-vitamiini saa aikaan toiminnon sitoutumalla spesifisiin reseptoreihin ytimet kohdesoluissa. Tämä vuorovaikutus aiheuttaa muutoksen proteiinit nämä solut tuottivat tuloksena on toimintaa, joka solu tahansa liittyvissä kalsiumia.

Suolessa, D-vitamiini stimuloi synteesiä proteiinien, jotka toimivat suoraan ja epäsuorasti kalsiumionin imeytymistä ruokaa verenkiertoon. Se stimuloi myös fosfaatin imeytymistä ja magnesiumia.

Munuaisissa, se edistää kalsiumin imeytymiseen ja fosfaatin suodatettiin, joka olisi erittyy virtsaan takaisin verenkiertoon.

Luut, D-vitamiini edistää proteiinien synteesiin liittyvät luun muodostumiseen, määrä kasvaa ja toiminnan osteoblasteihin (solujen, jotka tuottavat luukudosta), on olennaista kasvua ja ylläpitoa luun tiheyden.

D-vitamiinin vaikuttavat myös PTH: n eritystä kilpirauhanen. Pieninä pitoisuuksina D-vitamiinin stimuloimaan lisäkilpirauhashormonin joka stimuloi luukudoksen vapauttamaan kalsium- vereen.

Sen lisäksi, että vaikutusten kalsiumhomeostaasiin, D-vitamiini voi myös olla vaikutuksia muihin toimintoihin kuten solujen apoptoosin (ohjelmoitu solukuolema), solujen erilaistumista, sydän, immuuni ja luustolihasjärjestelmiin ja myös insuliinin aineenvaihduntaan. Siten, D-vitamiini voi olla tärkeää erilaisten tilojen hoidossa, kuten glukoosi-intoleranssi, tyypin 1 ja 2 diabetes, kohonnut verenpaine ja multippeliskleroosi.

Mitä oireita D-vitamiinin puutos?

Puute D-vitamiinin voi aiheuttaa erilaisia ​​oireita ja terveysongelmia, koska niiden merkitys homeostaasiin organismin.

Oireita ovat lihasheikkous ja luukipu ja voi olla varsin hiuksenhieno. Kuitenkin pitkän aikavälin seuraukset voivat olla varsin vakavia, jopa ilman oireita. Puute D-vitamiinin voi johtaa kalkin puute, mikä puolestaan ​​heikentää muodostumista luita aiheuttaa riisitautia lapsilla ja osteomalasia aikuisilla. Riisitautia on ominaista alhainen luun mineralisoitumista, missä lapset ovat vaikuttaneet niiden kasvua ja kehitystä. Osteomalasia johtaa heikko luut, painetta herkkä ja todennäköisesti murtuma.

Alhainen D-vitamiinin on myös liittyi suurempi ilmaantuvuus joidenkin syöpien (kuten kolorektaali- ja rinta), vaikea astma lapsilla, masennusta ja kognitiivinen heikentyminen vanhuusiän infektiot, autoimmuunisairaudet, lisääntynyt riski kuolla sydän- ja verisuonitaudit, korkea verenpaine, parodontiitin, krooninen kipu ja osteoporoosin postmenopausaalisilla naisilla. 

Mitkä ovat D-vitamiinin lähteitä?

Meidän täytyy aina pitää meidän D-vitamiinin pitää meidät terveinä. Näin meillä on pääsy siihen ja kuinka nollata, jos vamma.

On kolme tapaa saada D-vitamiinin Yksi on ruoasta. On olemassa monenlaisia ​​elintarvikkeita D-vitamiinin lähteitä, rikkaimmat ovat kalanmaksaöljyistä, erityisesti turskaa; liha rasvainen kala, kuten lohi, tonnikala, sardiini ja tilapia; maitotuotteita, kuten voita ja rasvaisia ​​juustoja; sieniä, ostereita ja munia (erityisesti keltuainen).

Toinen tapa saada D-vitamiini on kautta altistumista auringolle. UV-säteet aiheuttavat biokemiallisia reaktioita, jotka johtavat tuotannon vitamiini kolesteroli johdannaisia.

Kolmas tapa saada D-vitamiinia on vitamiinilisän kautta ja lääkkeitä, jotka sisältävät ainetta. Kun se ei ole mahdollista saada riittäviä määriä kahdesta edellisestä muotoja, käytön D-vitamiinin on tarpeen.

Mikä on suositeltava annos D-vitamiinia?

Arvot että ihmisen pitäisi kuluttaa D-vitamiinia päivittäin on yhä kiistanalainen aihe. Yhdysvalloissa ensimmäinen määritellyt arvot olivat 200 IU (kansainvälistä yksikköä IU keinoin, ja tässä tapauksessa yhtä kuin 5 mikrogrammaa vitamiinia). Tämä on nykyinen arvo Brasiliassa mennessä, mikä näkyy merkinnöissä ruokaa ja lääkkeitä. Kuitenkin National Academy of Sciences USA, tutkimukseen perustuvaa tarkistettu tämän summan välillä 400 ja 800 IU. Tutkimukset osoittavat lisäksi, että viimeaikainen annosta 7000 IU tarvittaisiin täysipainoinen toiminta funktioiden D-vitamiinia elimistössä.

turvallinen annoksen uskotaan olevan jopa 10000 IU päivässä, mutta ei ole lopullista yksimielisiä tiedeyhteisössä. Altistumista auringonvalolle myös suuri vaikutus vai ei suurempia määriä D-vitamiinia ravinnosta.

Määrittämistä auringolle altistumisen aika on myös hyvin monimutkainen, koska vitamiinin määrä tuotettua riippuu monista tekijöistä, kuten aika, leveysasteen jossa yksilö elää, vuodenaika, ihonvärin, ruokavalio, geneettiset tekijät ja vaatteita.

Syitä puute D-vitamiini

Tutkimukset monissa maissa osoittavat suurta vitamiinin puute D-populaatioissa. Brasiliassa, esimerkiksi vaikka se trooppinen maa esiintyy paljon auringonvaloa, tilastot osoittavat, että noin 60% nuorten, jopa 58% aikuisista ja jopa 83% ikääntyneiden ole riittävästi D-vitamiinia

Jotkut kohdat on lueteltu mahdollisia syitä puute D-vitamiinia, kuten:

  • riittämätön altistuminen auringon: populaatioissa maissa, joissa esiintyvyys auringon ultraviolettisäteilyä, henkilöt, jotka lähtevät pieni talo, esimerkiksi vanhukset, jotka työskentelevät olosuhteissa, jotka minimoivat altistuminen auringon tai käyttämällä vaatteita, jotka kattavat suuren osan kehon uskonnollisista syistä esimerkiksi ne ovat ehdokkaita kehittää D-vitamiinin puutos ei saavuttaa kohtuullinen tuotantonopeus vitamiinia ihon läpi.
  • Riittämätön kulutus teho: ihmiset, jotka seuraavat hyvin rajoittava ruokavalion vai eivät pääse elintarvikkeisiin vitamiinia, jotka enimmäkseen ovat eläinperäisiä, ehkä ole D-vitamiinia
  • Tumma iho: Kun läsnä on suurempi pitoisuus melaniinin tummempi iho vähentää tehokkuutta tuotannon D-vitamiinin
  • Huonontaa munuaisten muuntaminen: kuten munuaiset ovat vastuussa muuntaa D-vitamiinin aktiiviseen muotoonsa, vika järjestelmässä voi johtaa alhaisempi kalsitriolin saatavilla. Tämä tilanne on yleisempää vanhemmilla ihmisillä.
  • imeytyminen ongelmia: joitakin sairauksia, jotka vaikuttavat ravintoaineiden imeytymistä suolistosta voi aiheuttaa huono imeytyminen D-vitamiinia saadaan ravinnosta. Joukossa voimme mainita keliakia, Crohnin tauti ja kystinen fibroosi.
  • lihavuus: olemalla lipofiilinen, D-vitamiini voidaan poistaa verestä ja tallennetaan rasvasoluja. Alhainen D-vitamiinin pitoisuutta verenkierrossa ovat usein ihmisiä, joilla on lihavuus (BMI>30).

vihjeitä

Vaikka se ei ole mahdollista mitata D-vitamiinia ihon tuottaman auringonvalossa, on suositeltavaa, että ihmiset saavat 15-20 minuuttia auringossa aurinkovoidetta vain edessä, koska se estää D-vitamiinin synteesin koska se estää kulkua ultraviolettisäteilyltä. Tuon ajan jälkeen se on ehdottoman suositeltavaa, että aurinkovoidetta on kulunut noin elin.

Sopivin aika tuotantoon D-vitamiinin on yhtä haitallista iholle, kun auringon säteily on voimakkaimmillaan 10 15h. UV-säteet ovat hyvin aggressiivisia ja voivat johtaa kehitystä ihosyövän, joten se vie järkeä. Vain muutaman minuutin auringossa ovat tarpeeksi ihon syntetisoimiseksi hyviä määriä D-vitamiinia ei saa altistaa itseäsi pitkiä aikoja ilman suojaa.

Jos ihotautilääkäri määrää absoluuttista suojaa auringolta aina ja kaikilla alueilla kehon, niin ehkä harkinnut D-vitamiinilisää turvattaisiin.

Aina varmistettava, että niiden D-vitamiinin hinnat ovat ajan tasalla, tee tentit säännöllisesti ja keskustele lääkärin kanssa valintoja nollaamisesta vitamiinia tarvittaessa.

Oletko koskaan todettu koskaan puutetta D-vitamiinia elimistössä? Sinulla on kunnossa jokapäiväisessä elämässään, joilla ei ole riittävää altistumista auringolle päivittäin? Kommentoida alla.