Lutein: Hva er det som er og fordeler

Lutein: Hva er det som er og fordeler

Lutein er en av to store karotenoider som finnes i farget fargestoff til det menneskelige øyet. Fargen tjener som et lysfilter og beskytter vev i øyet mot skade forårsaket av sollys.

Dag lutein er også funnet i form av bilag i kapsler i forskjellige konsentrasjoner og uten farlige bivirkninger notert.

Men hva er et karotenoid?

Vi kaller karotenoider naturlig i planter. De er vanligvis rød, oransje eller gul. Karotenoider er trygt og så er mye brukt som fargestoffer for mat og kosmetikk.

I naturen er de essensielle for plantevekst og prosessen med fotosyntese, og er en viktig kilde til vitamin A i dietten hos mennesker, forbundet med redusert risiko for flere kroniske sykdommer, inkludert enkelte former for kreft, hjertesykdommer og øye degenerasjon .

Hva er lutein

Som vi blir eldre, er det tilbøyelighet til lutein redusere okulær vev. Av denne grunn anbefaler vi forbruket av matvarer rike på lutein livslang kosttilskudd og også fra eldre tider eller i tilfeller av mangel på denne karotenoid i kroppen. Resepten kan variere fra person til person. Studier har vist at personer med blå øyne, røyking og postmenopausale kvinner også har en tendens til å ha lavere nivåer av lutein og trenger ernæringsmessige kosttilskudd for å fylle mengden av stoffet i blodet.

Forskning viser at å spise 15 til 30 milligram av lutein en dag bak store fordeler og bedre beskyttelse for øye helse og visjon. Tatt i betraktning at selv gjennom et kosthold rikt på grønnsaker av mørke grønne blader og eggeplommer lutein inntak ikke kan møte de daglige nivåer av behovet av kroppen, må du investere i forbruket av kosttilskudd for å bringe den til riktig nivå inntak av denne substans.

I dag mange selskaper har begynt å legge lutein til formler av sine multivitaminer. Andre innført spesifikke vitaminer for øynene som hovedsakelig består av lutein og zeaxanthin kosttilskudd.

Mens det er ingen spesiell verdi for anbefalt daglig inntak for lutein eller zeaxanthin, noen eksperter sier at du bør spise seks til 10 milligram av lutein per dag for å skaffe seg de gunstige helseeffekter av øyne, hud, hår og kardiovaskulære systemet.

Fordeler med lutein i kroppen

Nå som du forstår hva som er lutein se de største fordelene med lutein for vår helse, å forstå hva det er for og hva mat kilder.

1- reduserer forekomsten av katarakt i øynene

En studie viste at eldre kvinner som har høye nivåer av lutein og zeaxanthin - en annen viktig næringsstoff for sunt syn, er omtrent en tredjedel mindre sannsynlighet for å ha grå stær enn de med lavere nivåer av stoffet.

2 - Hindrer makuladegenerasjon

Lutein er funnet i relativt store mengder i øyet og kan spille en viktig rolle i å opprettholde din helse. Som vi alder, lutein nivåer har en tendens til å avta i øyet, spesielt i en del som hjelper fokusere lys som kalles makula.

Makula er en gul flekk nær sentrum av netthinnen i øyet. Det absorberer overskudd av blått og ultrafiolett lys som en naturlig par solbriller. Den gule fargen på makula kommer fra lutein og et annet karotenoid kalt zeaxanthin.

lave nivåer av lutein er assosiert med makuladegenerasjon, en øyesykdom assosiert med alder og vanligvis fører til synstap. Ifølge American makuladegenerasjon Foundation, Amerikansk Foundation som studerer makuladegenerasjon, øker lutein inntak eller ta kosttilskudd av denne karotenoid kan bidra til å forebygge og behandle macula degenerasjon.

3 - Beskytt helsen til huden

Den øyne og menneskelig hud er det eneste organ direkte utsatt for det ytre miljø. Lutein beskytter disse organene styrke dem ernæringsmessig. Ifølge American Medical News Today stedet spesialiserer seg på helse og ernæring, kan lutein bidra til å forbedre fuktighet og elastisitet i huden, og bringer mange fordeler. På grunn av dens antioksidantaktivitet, kan lutein potensielt forhindre oksidativ skade som oppstår i løpet av årene.

Lutein tjener også til å hjelpe med å beskytte lipider - oljer og fett som utgjør huden, oksidativ degradering. Det kan tas som kosttilskudd og også brukes direkte på huden som en aktuell krem ​​eller salve. Lutein kan også bidra til å beskytte huden mot skader forårsaket av solens ultrafiolette stråler og miljøgifter som finnes i lufta, fordi det forsterker forsvar av huden.

4 - kardiovaskulære fordeler

Lutein er også til stede i blodplasma, spiller det fordelaktig antioksidantfunksjon for hjertesykdommer og blodkar. Antioksidanter slik som lutein kan bidra til å forhindre peroksidasjon, eller forringelse av fett og kolesterol i blodet, for derved å redusere dannelsen av plakk i arterier. En studie av blodsirkulasjonen, publisert i 2001, viste at lutein har potensial til å bidra til å hindre jevning av blodårene, noe som ville initiere aterosklerose. Lutein kan også hjelpe bremse utviklingen av denne sykdommen.

Andre fordeler av lutein:

- bidrar til å redusere tretthet i øynene og følsomhet for sterkt lys

- Fremmer kvalitet av visuell funksjon og sørger for den riktige densitet av okulære linser

- Styrker øyevevet

- Det forbedrer kvaliteten på visjonen.

Naturlige kilder til lutein

De mest betydningsfulle naturlige kilder til lutein og zeaxanthin er grønnsaker av mørke grønne blader og andre grønne eller gule grønnsaker. Ifølge US Department of Agriculture kål og kokt spinat er vinnere i lutein konsentrasjon. Eggeplomme er en ikke-plantekilde til lutein og inneholder vesentlig konsentrasjon, men mindre av stoffet.

Mat kilde til lutein og zeaxanthin

(Verdier for en kopp av mat)

Antall Mat i milligram

 • Kål kokt 23,7
 • kokt spinat 20.4
 • rå spinat 3.7
 • kokt kål 14.6
 • Nepe lapskaus 12.2
 • Hermetisk erter 2.2
 • Hermetisk mais 2.2
 • kokt brokkoli 1,7
 • rå salat 1.3
 • kokte gulrøtter 1.1
 • bakt Pod 0.8
 • 2 store egg 0.3

Kilde: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 22 (2009)

Bivirkninger av lutein?

Det er ingen registreringer av giftige bivirkninger ved inntak av lutein eller zeaxantin. Hva kan skje i tilfeller av folk som spiser store mengder gulrøtter eller gule og grønne sitrusfrukter, er det utviklingen av en ufarlig gulning av huden som kalles carotenemia. Selv om slike fargestoffer kan være både en alarmerende og ofte forveksles med gulsott, forsvinner den så snart det sluttet forbruket av matvarer rike på karotenoider. Den carotenemia kan også være assosiert med et overskudd av forbruk av kosttilskudd rik på karotenoider.

Hva synes du om fordelene med lutein? Har du noen gang opplevd Lutein tilskudd for synet noensinne? Det fungerte? Kommentere nedenfor!