Mangel på vitamin D – Symptomer, årsaker, kilder og tips

soleksponering

Vitamin D er viktig for opprettholdelse av homeostasen av organismen til å virke på forskjellige måter på å kontrollere kalsiumnivåer i blodet og bein. Nyere undersøkelser viser at den anbefalte daglige mengden kan være mye større enn verdien som så langt er mye brukt.

Vitamin D tilhører gruppen av fettløselige vitaminer og kolesterol er avledet. Det er to former i naturen, cholecalciferol eller vitamin D2, som har animalsk opprinnelse og ergocalciferol eller vitamin D3, som kommer fra plantekilder. I menneskekroppen, som begge er metaboliseres i leveren og nyrene til kalsitriol, som er den aktive form.

Hva er vitamin D?

Vitamin D utøver sin funksjon ved å binde seg til spesifikke reseptorer i kjerner av målcellene. Denne vekselvirkning fremskaffer en endring i de proteiner produsert av disse cellene vil resultatet være handlingen som cellen på noen aspekter knyttet til kalsium.

I tarmen, stimulerer Vitamin D syntesen av proteiner som fungerer i direkte og indirekte kalsiumioner absorpsjon av mat inn i blodstrømmen. Det stimulerer også absorpsjon av fosfat og magnesium.

I nyrene, fremmer det resorpsjon av kalsium og fosfat filtrert, noe som vil bli utskilt i urinen tilbake inn i blodstrømmen.

I bein, fremmer vitamin D syntese av proteiner som er involvert i bendannelse, øke antallet og aktiviteten til osteoblaster (celler som produserer benvev), er grunnleggende for vekst og vedlikehold av bentetthet.

Vitamin D-nivåer også påvirke PTH-sekresjon av skjoldbruskkjertelen. Lave konsentrasjoner av vitamin D stimulere utskillelsen av paratyroid hormon som stimulerer benvev for å frigjøre kalsium i blodet.

I tillegg til de effekter på kalsium homeostase, kan vitamin D også har effekter på andre funksjoner som celle apoptose (programmert celledød), celledifferensiering, hjerte, immun og skjelettmuskelsystemene og også i insulinmetabolisme. Således kan vitamin D være viktig i behandling av forskjellige tilstander så som glukose intoleranse, type 1 og 2 diabetes, høyt blodtrykk og multippel sklerose.

Hva er symptomene på vitamin D-mangel?

Mangel på vitamin D kan føre til en rekke symptomer og helseproblemer, gitt deres betydning for homeostase av organismen.

Symptomer inkluderer muskelsvakhet og skjelettsmerter og kan være ganske subtil. Imidlertid kan de langsiktige konsekvensene være ganske alvorlig, selv i fravær av symptomer. Mangel på vitamin D kan føre til mangel på kalsium, som i sin tur svekker dannelsen av ben forårsaker rakitt hos barn og osteomalasi hos voksne. Rakitt er karakterisert ved lav benmineralisering, hvor barna har påvirket sin vekst og utvikling. Den osteomalasi fører til svake bein, trykkfølsomme og mer sannsynlig for brudd.

Lave nivåer av vitamin D er også forbundet med en høyere forekomst av enkelte krefttyper (for eksempel kolorektal og bryst), alvorlig astma hos barn, depresjon og kognitiv svekkelse hos eldre, infeksjoner, autoimmune sykdommer, økt risiko for død kardiovaskulære sykdommer, hypertensjon, periodontal sykdom, kronisk smerte og osteoporose hos postmenopausale kvinner. 

Hva er kildene til vitamin D?

Vi må alltid holde våre nivåer av vitamin D for å holde oss friske. Her er hvordan vi har tilgang til det og hvordan du tilbake i uførhet.

Det er tre måter å få vitamin D. Den ene er fra maten. Det er et bredt utvalg av matvarer kilder til vitamin D, de rikeste er fiskefiskeleverolje, spesielt torske; kjøtt fet fisk som laks, tunfisk, sardiner og tilapia; meieriprodukter som smør og fete oster, sopp, østers og egg (spesielt eggeplomme).

Den andre måten å få vitamin D er gjennom soleksponering. De ultrafiolette strålene forårsaker de biokjemiske reaksjoner som fører til produksjon av vitamin fra kolesterolderivater.

Til slutt, den tredje måten å skaffe vitamin D er vitamintilskudd gjennom og legemidler som inneholder substansen. Når det ikke er mulig å oppnå tilstrekkelige mengder av de to foregående former, er det nødvendig med anvendelse av vitamin D-tilskudd.

Hva er den anbefalte dosen av vitamin D?

Verdiene som en person bør spise vitamin D daglig er fortsatt kontroversielt tema. I USA er den første definerte verdier var 200 IU (internasjonale enheter IU middel, og i dette tilfellet lik 5 mikrogram vitamin). Dette er den nåværende verdien i Brasil til dags dato, som vises på etikettene på mat og medisiner. Men National Academy of Sciences i USA, basert på forskning, revidert dette beløpet til mellom 400 og 800 IU. Studier indikerer videre at nyere doser av 7000 IU ville være nødvendig for å sikre full funksjon av de avhengige funksjoner av vitamin D i kroppen.

sikker dose antas å være opp til 10 000 IE per dag, men det er ingen definitive konsensus blant det vitenskapelige samfunnet. Graden av utsettelse for sollys har også stor betydning for om eller ikke større mengder av vitamin D fra mat.

Fastsetting av soleksponering tid er også svært komplisert, fordi mengden av vitamin produseres avhenger av mange faktorer, som for eksempel tid, breddegrad der den enkelte bor, sesong, hudfarge, kosthold, genetiske faktorer og klær.

Årsaker til mangel på vitamin D

Studier i flere land viser en stor mangel på vitamin D i populasjoner. I Brasil, for eksempel, til tross for at et tropisk land med høy forekomst av sollys, statistikk viser at omtrent 60% av unge, opp til 58% av voksne og opptil 83% av de eldre har utilstrekkelig vitamin D.

Noen punkter er angitt som mulige årsaker til vitamin D-mangel, for eksempel:

  • utilstrekkelig eksponering for solen: bestander av land med lav forekomst av solens ultrafiolette stråler, folk som forlater lite hus, for eksempel eldre, folk som jobber under forhold som minimere eksponering for sol eller bruke klær som dekker store deler av kroppen for religiøse grunner for eksempel, de er kandidater til å utvikle vitamin D-mangel ikke oppnå en rimelig rente av produksjon av vitamin gjennom huden.
  • Utilstrekkelig forbruk i kraft: folk som følger svært restriktive dietter eller ikke har tilgang til mat rik på vitamin, som for det meste er av animalsk opprinnelse, kan mangle vitamin D.
  • Mørk hud: Tilstedeværelsen av en høyere konsentrasjon av melanin i hud mørkere reduserer effektiviteten i produksjonen av vitamin D.
  • Svekkelse av nyre konvertering: som nyrene er ansvarlig for konvertering av vitamin D til den aktive formen, kan en svikt i systemet føre til lavere nivåer av kalsitriol tilgjengelig. Denne situasjonen er mer vanlig hos eldre mennesker.
  • absorpsjonsproblemer: noen sykdommer som påvirker den intestinale absorpsjon av næringsstoffer kan føre til dårlig absorpsjon av vitamin D fra maten. Blant dem kan vi nevne cøliaki, Crohns sykdom og cystisk fibrose.
  • fedme: ved å være lipofil, kan vitamin D fjernes fra blod og lagret av fettceller. Lav vitamin D sirkulerende nivåer er ofte funnet i mennesker med fedme (BMI>30).

tips

Selv om det ikke er mulig å kvantifisere vitamin D produseres i huden når den utsettes for sollys, anbefales det at folk får 15 til 20 minutter i solen med solkrem bare i ansiktet, fordi den blokkerer vitamin D syntese siden det hindrer passering av ultrafiolette stråler. Etter den tid er det absolutt anbefalt at solkrem er gått rundt i kroppen.

Den mest hensiktsmessige tidspunkt for fremstilling av vitamin D er like skadelig for huden, når solstrålingen er mest intens fra 10 til 15 timer. UV-stråler er svært aggressive og kan føre til utvikling av hudkreft, så det tar sunn fornuft. Bare noen få minutter i solen er nok for huden å syntetisere gode mengder vitamin D. Ikke utsett deg selv for lange perioder uten beskyttelse.

Hvis din hudlege forsk absolutte beskyttelse mot solen til alle tider og i alle regioner av kroppen, så kan trenge å bli vurdert bruk av vitamin D-tilskudd for å sikre tilstrekkelig forsyning.

Å alltid sørge for at deres vitamin D-priser er oppdatert, gjøre undersøkelser jevnlig og snakke med legen din om dine valg om hvordan du tilbakestiller vitamin hvis det er nødvendig.

Har du noen gang blitt diagnostisert med stadig mangel på vitamin D i kroppen? Du har en tilstand i sitt daglige liv som ikke har tilstrekkelig soleksponering daglig? Kommentere nedenfor.