9 Fördelar med Sweet Potato – för servering och egenskaper

sötpotatis

Sötpotatis är en av de mest näringsrika och mångsidiga växt som finns och lätt kan hittas under hela året. Oavsett vilken sort - det finns cirka 400. Den är rik på många näringsämnen och antioxidanter och har många fördelar att erbjuda för vår hälsa. Sydamerikanska indianer har odlat sötpotatis minst 10.000 år sedan. Det tillhör en familj av helt annan yam mat eller vanlig potatis och tjänar till att förbereda en oändlig variation av söta och salta rätter.

En medelstor sötpotatis innehåller mer än dagsbehovet av vitamin A intag av vuxen, nästan tredjedel av vitamin C, nästan 15% av sin dagliga fiber intag av 10% kalium nödvändigt. Sötpotatis kan för att skydda rökare och dem som lever med emfysem på grund av dess vitamin A, som cigarettrök skapar en brist på detta vitamin.

9 Fördelar av sötpotatis - för servering

Nu kommer vi att se de viktigaste egenskaperna hos sötpotatis för hälsa och fitness.

1 - stödjande roll i muskelmassa

Sötpotatis är en av de favoriträtter av idrottsmän och kroppsbyggare tillsammans med ris, potatis, havre och pasta. All rik på kolhydrater, som är energikällor för att driva träningen.

Sötpotatis fiber och också innehåller kalium. Fibrerna är avgörande för att hjälpa till att kontrollera aptiten, bränna fett, underhålla matsmältningen och bygga muskler. Kalium, som i sin tur är ett mineral som spelar en stor roll i muskelkontroll, elektrolyt balans och nervfunktioner. Idrottare och andra som är inblandade i intensiv träning behöver ofta mer kalium än en stillasittande person.

Bodybuilders brukar föredra att äta sötpotatis i stället för vit potatis eftersom deras kolhydrater konsumeras långsammare under matsmältningen, hålla energinivån längre. En annan skillnad är att vita potatisar har glykemiskt index något högre och därför utlösa en ökad frisättning av insulin. Även utbildningen är över den önskade ökningen insulin, försöker man undvika en topp i sin höjd vid andra tider på dygnet. 

närings jämförelse mellan potatis och sötpotatis:

(För en 200 g portion av varje potatis)

engelska potatis 

 • 188 kalorier
 • Kolhydrat 42 g
 • Fibrer 4 g
 • Sockerarter 3 g
 • Glycemic index 82
 • Protein 4 g

sötpotatis

 • 180 kalorier
 • Kolhydrat 41 g
 • Fibrer 6 g
 • socker 13G
 • Glycemic index 70
 • Protein 4 g

2 - hjälper dig gå ner i vikt

Enligt Shana Maleeff, fitness expert och amerikanska nutritionist "Sötpotatis är en stor källa till kostfiber som hjälper till att minska blodsocker, insulin spikar, för att minska magen fett." Maleeff tyder på att dagen dag sötpotatis används för att ersätta potatissallad, pommes frites eller potatismos potatismos ännu.

Andra fördelar med sötpotatis rör viktminskning är:

 • Det har en låg hastighet av kalorier;
 • Genomsnittliga glycemic index;
 • Den är rik på fibrer,
 • Det kalium källa.

Som livsmedel av denna typ absorberas långsammare, de kvar i mag-tarmkanalen längre - så kallas långsamma kolhydrater. De hjälper till att kontrollera aptiten och hunger signaler, som hjälper till att kontrollera vikten.

närande soppa av sötpotatis

Denna soppa är perfekt som en huvudrätt att avvärja hunger på de kallaste dagarna eller som underlag för en mer fina middagar. En god dos av kolhydrater och protein för att säkerställa hälsosam måltid och tillfredsställande! .

ingredienser 

 • En matsked olivolja soppa
 • 1 medel lök malet
 • En liten krossad vitlöksklyfta
 • 1 kyckling bouillon tablett
 • 1 sötpotatis genomsnittliga tärnad
 • 4 medelstora morötter skalade och skivade
 • En röd paprika skalade och skivade
 • 1 matsked riven ingefära
 • 1/4 kopp fettfri grekisk yoghurt
 • Koriander smak

Hur man förbereder

Hetta upp oljan och fräs vitlök och lök. Lägg till två koppar vatten och kycklingbuljong och koka upp. Tillsätt sötpotatis, morötter, paprika och ingefära och koka i 15 minuter på låg värme.

Låt svalna, ta bort bitar av grönsaker med en hålslev och blanda dem i en mixer för att bilda en pasta. Sätta blandningen tillbaka in i pannan och återgå till låg värme under ytterligare 15 minuter. I sista minuten tillsätt yoghurt och blanda väl. Servera omedelbart stänka varje portion med koriander.

3- kraftfull antioxidant

Sötpotatis är en praktisk källa av kraftfulla antioxidanter föreningar avgörande för vår hälsa som betakaroten och vitamin A. Dessa föreningar är potenta naturliga antioxidanter och är sötpotatis på högre värden än i någon annan rot. Vitamin A är nödvändigt för att upprätthålla integriteten hos slemhinnorna i huden på den mänskliga kroppen. Det är också ett viktigt näringsämne för god syn. De lila toner, gula och orange av olika arter av sötpotatis indikerar närvaron av beta-karoten, ett pigment som förvandlas till vitamin A som skall absorberas i de aktuella sanguínea.Estudos har visat att förbrukningen av natur grönsaker och frukter rika på antioxidanter hjälp skydda mot lungcancer och munhålan.

4 - fördelar hudens hälsa

När människor söker att veta för servering sötpotatis inte inser fördelarna för huden. När sötpotatis konsumtionen förknippas med hudens hälsa, tänk bara på att äta det för att få nytta av vitamin A, som hjälper till att skydda mot solskador, och vitamin C och E, eftersom de stimulerar produktionen av kollagen . Men dess fördelar och sätt att använda sötpotatis på huden slutar inte där.

Några sätt att använda sötpotatis för skönhet och hudens hälsa:

- Att behandla fet hud

Koka en sötpotatis, låt svalna och sedan mosa väl. Lägg en matsked honung och två matskedar citron te och sprids på hans ansikte. Låt masken verka i 20 till 30 minuter och tvätta ansiktet.

- Att förbättra hudens struktur

Vattnet där sötpotatis kokas fortfarande full av näringsämnen som kan stärka och rengöra huden. Hellre än att kasta det, låt den svalna och förvara väl försluten i kylskåp. Använd den dagligen på huden som en tonic. Det kommer att bidra till att göra en djuprengöring porerna och lugnar huden.

- För spruckna hälar

Vattnet i vilken de kokta sötpotatis används för att göra ett fotbad för att behandla torr hud och spruckna hälar. Blötlägg fötterna i varmt vatten och fortfarande se resultatet.

- Att behandla mörka ringar

Placera en bit av söt bakad potatis i varje öga för att behandla svullnad och mörka färgen på mörka ringar. Antocyanin närvarande i växten hjälper till att minska pigmentering och har anti-inflammatoriska egenskaper som kommer att bli ögat mörka ringar, rynkor och svullnad.

- För att förhindra för tidigt åldrande

Gör en föryngrande mask med hjälp av följande ingredienser: En väl kokt sötpotatis, en sked honung, en matsked mjölk och en tesked ingefära saft (riv ingefära sila juice). Blanda alla ingredienser till en pasta. Applicera masken på ansiktet och halsen tidigare rengöras. Låt stå 20-25 minuter och skölj med varmt vatten. Masken kommer att lämna din hud fräsch, hydrerad och förhindra för tidigt åldrande. Om du inte använder någon mask, lägga den i en tätt täckt burk och förvara i kylskåp i upp till tre dagar.

-Att återfukta huden

Gör en skrubb som inte torka ut huden. Blanda ihop en halv kopp kokt sötpotatis, havregryn en matsked och en tesked vanlig yoghurt. Den idealiska för att få en tjockare mapp. Sprid huden och gör en långsam massage med cirkelrörelser. Tvätta med varmt vatten och använd din dagliga fuktgivande.

5 - Förbättra hälsan hos håret

Sötpotatis är ett livsmedel rik på vitamin A och betakaroten, och bygga näringsämnen för att främja hårväxt. Den kan också användas som en behandling mask för att återfukta och återställa den naturliga glans till håret.

Mask för torrt hår

ingredienser:

 • En stor sötpotatis tillagas genom
 • D yoghurt 1 kopp
 • 1 matsked honung
 • En matsked olivolja eller mandel soppa.

Blanda alla ingredienser tills slät blandning, gäller i den utsträckning av trådarna och lämna den i 20 minuter. Om håret är mycket torrt, tillsätt två matskedar kokosolja till ingredienserna i soppa.

6 - Reglerar blodsockernivåer

Även sötpotatis är rik på stärkelse omvandlas till socker under matsmältningen, kan det potentiellt förbättra blodsockerreglering, även hos personer med typ två diabetes. Forskning har visat att halten av kostfibrer som finns i sötpotatis ger dig en fördel när det gäller att reglera blodsockret, eftersom de hjälper till att balansera takten i matsmältningen.

Dessutom har den senaste forskningen också visat att sötpotatis extrakt avsevärt kan öka nivåerna av en reglerande hormonet insulin metabolism hos personer med typ två diabetes, adiponectin. Människor med dåligt kontrollerad insulinmetabolismen tenderar att ha lägre nivåer av hormonet i fråga än icke-diabetiker människor.

7 - Att förebygga cancer

Forskning har pekat på nya förmåner av sötpotatis som kan relateras till att förebygga vissa cancerformer. E. bland unga män, kost rik på betakaroten, koncentrerad substans i sötpotatis, kan ha en skyddande roll mot prostatacancer. Enligt en studie utförd av avdelningen av nutrition och folkhälsa skolan vid Harvard i USA, betakaroten visade sig också effektivt mot bildandet av livmoderhalscancer i japanska kvinnor.

Andra studier har också föreslagit att betakaroten kan minska risken för bröstcancer hos kvinnor som är premenopausala och äggstockscancer hos kvinnor efter klimakteriet.

8 - fördelar hjärthälsa

Sötpotatis är en stor källa till vitamin B6. Detta vitamin tjänar, bland andra funktioner, att minska homocystein i kroppen, en aminosyra som finns i stora mängder i plasma, vilket indikerar benägenheten till vaskulära degenerativa sjukdomar som infarkt. Sötpotatis Kalium minskar också blodtryck, upprätthålla vätskebalansen för att reglera hjärtslag.

9 - hjälper till att kontrollera stressen

Detta är en av fördelarna med okända men intressanta sötpotatis. Sötpotatis är en bra källa av magnesium, känd som anti-stress mineral. Det främjar avkoppling, lugn och gott humör, liksom hälsan hos artärer, blod, ben, muskler och nerver.

referenser:

 1. Chang, Wen Xin et al. "Effekt av lila sötpotatis lämnar förbrukning på ansträngningsutlöst oxidativ stress och IL-6-nivåer och hsp72." Journal of Applied Physiology 109,6 (2010): 1710-1715.
 2. Choi, Jae Ho, et al. "leverskyddande effekterna av en antocyanin fraktion från lila fruktkött sötpotatis mot acetaminofen-inducerad leverskada hos möss." Journal of Medicinal Food 12,2 (2009): 320-326.
 3. Han, Kyu-Ho et al. "Effekter av antocyaninfärgning-rika lila potatisflingor på antioxidant status i F344 råttor som matats en kolesterol rik kost." British Journal of Nutrition 98,05 (2007): 914-921.
 4. Mei Xin, Tai-Hua Mu och Jun-Juan Han. "Sammansättning och fysikalisk-kemiska egenskaper kostfiber extraherad från rester av 10 sorter av sötpotatis genom siktningsmetoden." Journal of jordbruks- och livsmedelskemi 58,12 (2010): 7305-7310.
 5. Philpott, Martin, et al. "Antocyanidin innehållande föreningar förekommer i de periderm cellväggar hos lagrings rötter av sötpotatis (Ipomoea batatas)." Journal of Plant Physiology 166,10 (2009): 1112-1117.
 6. Wang, Yong-Jian et al. "Purple sötpotatis färg Dämpar lipopolysackarid-inducerad akut inflammatorisk respons i mushjärna." Neurokemi International 56,3 (2010): 424-430.
 7. Zhang, Zi-Feng, et al. "Purple sötpotatis färg dämpar oxidativ stress och inflammatoriskt svar induceras av D-galaktos i muslever." Mat och kemisk toxikologi 47,2 (2009): 496-501.
 8. Världens hälsosamma livsmedel.
 9. Live Science.

Visste du att alla dessa fördelar av sötpotatis för hälsa och kondition? Nu när du vet egenskaper och vet vad det är för sötpotatis avsedda att ersätta potatisen? Kommentera nedan!